Alles over elektrische fietsen

Elektrische fietsen worden steeds populairder. Niet zo gek, want naast de moderne uitstraling, maakt elektrisch fietsen jouw fietstocht een stuk makkelijker. Door de trapondersteuning hoef je niet veel kracht te zetten. Het resultaat is dat je minder snel moe bent en dus langer kunt genieten! Ideaal voor dagelijkse fietstochten van en naar je werk, maar ook voor het afleggen van middellange tot lange afstanden in ons heuvelachtige Limburg. 

Wat is trapondersteuning?

Elektrisch fietsen geeft je het gevoel van ‘fietsen met de wind in de rug’. Je moet nog wel trappen om vooruit te komen, maar krijgt hierbij hulp van een elektromotor.

De motor, accu en fietscomputer werken samen om energie te leveren en het trappen te ondersteunen. Doordat de sensor signaleert hoe hard je trapt, weet het systeem hoeveel ondersteuning er nodig is. Deze kennis wordt doorgegeven aan de elektromotor. Zo ervaar jij ondanks het technische systeem een natuurlijk fietsgevoel.

Bij de aanschaf van een e-bike zijn er veel dingen om rekening mee te houden, zoals type ondersteuning, aandrijfsysteem, motorpositie, locatie van de accu en actieradius. Op deze pagina lees je alles over elektrische fietsen. Heb je vragen? Wij helpen je graag! Neem contact op of kom langs in onze winkel en maak gelijk een proefrit.

elektrische fietsen damesfiets

Bekijk welk systeem bij jou past!

Het type motor bepaalt samen met de motorpositie in grote mate het rijcomfort. De kracht van de motor is hierbij een belangrijke eigenschap en kun je aflezen aan het aantal Newton-meter (Nm). Hoe groter de Nm, hoe groter de kracht. Fiets je graag lange afstanden, heuvels op en af en/of met hoge snelheid? Dan is het verstandig om voor een krachtige motor te kiezen!

Trapkrachtsensor versus rotatiesensor

De sensor bepaalt de ondersteuning via jouw trapkracht of via rotatie. Een trapkrachtsensor registreert hoeveel kracht jij uitoefent. Hoe harder je trapt, hoe harder je gaat. Deze manier van fietsen voelt heel natuurlijk, omdat de opbouw en afname van de ondersteuning geleidelijk verloopt. Bij een rotatiesensor gaat het om de omwenteling in plaats van de kracht. Het voordeel is dat je geen kracht hoeft te zetten om vooruit te komen. Jouw beweging zorgt ervoor dat de ondersteuning in gang wordt gezet.

Onze elektrische fietsen beschikken over één van de volgende drie systemen: Bosch, Shimano Steps of Brose. Allen krachtig en stabiel, maar ze blinken ook uit op verschillende gebieden. Waar ze in verschillen lees je hieronder.

Bosch

Bosch staat bekend om zijn krachtige middenmotoren. De aandrijving van deze motoren wordt bepaald via een trapsensor. Hierdoor reageert het Bosch systeem heel nauwkeurig op de geleverde trapinspanning. 

+  Krachtige motor tot 85 Nm
+  Accucapaciteit tot 625 Wh
+  Natuurlijk en comfortabel rijgedrag
+  Efficiënte aandrijving
  Slijtagegevoeliger 
  Motor zoemt licht

Shimano Steps

Fietsen met het Shimano E-steps systeem zijn voorzien van een lichtgewicht, compacte en soepele aandrijving. De motor van deze e-bikes is opvallend stil. E-bikes met het Shimano systeem zijn tevens voorzien van een Walk Assist.

+  Zeer licht in gewicht
+  Korte laadtijd (80% in 2 uur; 0 tot 100% in 4 uur)
+  Intelligente software met veel opties
Stille motor
–  Minder krachtige motor tot 70 Nm

–  Lagere accucapaciteit tot 500 Wh

Brose

Met een motor van 90 Nm is het Brose systeem wellicht nog wel het krachtigste en stilste systeem. Ideaal in combinatie met een derailleurversnelling en daarmee uitermate geschikt voor de sportievere recreatiefiets en sportfiets. 

+  Zeer krachtige motor tot 90 Nm
+  Accucapaciteit tot 650 Wh
+  Zeer stille motor 
+  Subtiele ondersteuning
  Vaak alleen op sportieve fietsen
  Prijzige accu

Garantie
2 jaar garantie op de accu en motor

Garantie
2 jaar garantie op de accu en motor

Garantie
4 jaar garantie op de accu

Welke motor past bij jouw rijgedrag?

Naast een krachtige motor, is ook de positie van de motor van belang. Beiden hebben invloed op het gewicht, de balans en het gevoel tijdens het fietsen. Of je kiest voor een voorwielmotor, middenmotor of achterwielmotor hangt af van jouw rijgedrag. Kom te weten wat per positie de voor- en nadelen zijn en waar jouw voorkeur naar uitgaat.

Voorwielmotor

Voorwielmotor elektrische fietsen

Een voorwielmotor is uitstekend voor fietstochten door een vlak landschap.

+   Naafversnelling, derailleurversnelling en zelfs cardanasaandrijving mogelijk
+   Goedkoper dan een midden- en achterwielmotor
+   Trapkracht- en rotatiesensor mogelijk
    Voorwiel is zwaarder om op te tillen en lastiger te verwisselen
    Minder krachtige ondersteuning, nadeel in een heuvelachtig terrein
    Grotere kans op wegglijden 

Middenmotor

Koga Bosch middenmotor elektrische fietsen

Een middenmotor is ideaal voor lange fietstochten door een heuvelachtig landschap.

+   Laag zwaartepunt en daardoor zeer stabiel
+   Lichter stuurgedrag dan bij een voorwielmotor
+   Wielen zijn vrij van elektronica
+   Naafversnelling mogelijk 
   Iets hogere instap dan bij een voor- en achterwielmotor 
   Hogere slijtage en meer geluid

Achterwielmotor

Koga ION motor elektrische fietsen

Een achterwielmotor is geschikt voor recreatief fietsen met veel comfort door de muisstille motor. 

+   Lichter stuurgedrag
+   Natuurlijke fietsbeleving
+   Afremmen op de motor en zo energie terugwinnen is mogelijk
+   Slijtage is lager dan bij middenmotor
    Verwisselen van de achterband is lastiger
    Geen gesloten kettingkast en naafversnelling mogelijk

Neem je fiets makkelijk mee op een fietsendrager

Ga je graag op pad met je fiets? Huur of koop bij ons een fietsendrager en neem maximaal 4 fietsen mee achterop je auto.

Accu-keuze: Hoe ver wil je fietsen?

Je hebt een keuze gemaakt uit de drie systemen en de motor(positie). Nu rest je “alleen nog” de keus uit verschillende accu’s. Wil je lange of korte afstanden kunnen fietsen? Waar wil je de accu laten plaatsen? En met welke factoren moet je rekening houden? 

De lengte van jouw fietstochten is bepalend voor de keuze van het aantal Watt-uren (Wh). Kort gezegd staat een hoger aantal Wh gelijk aan een hogere actieradius. Dit geeft je de mogelijkheid om zelf de actieradius te bepalen en daarmee ook de aanschafprijs. De actieradius geeft aan hoe ver je kunt fietsen met de inhoud van de accu. 

Accupositie

De accu kun je op twee locaties laten plaatsen, namelijk in:

  • het frame (voordeel: gewicht in het midden van de fiets)
  • de bagagedrager (voordeel: makkelijk uitneembaar)
Vaste accu’s zijn krachtiger, maar een uitneembare accu is makkelijker met opladen als je geen stroomvoorziening in de buurt van je fiets hebt. Bijvoorbeeld wanneer jouw fiets in de kelder, garage of op je werk staat. Een bijkomend voordeel is dat je een extra accu mee kunt nemen zodat je altijd voldoende capaciteit hebt.

Actieradius

Je kunt kiezen uit accu’s van 400 tot 650 Wh. Naast het aantal Wh, zijn er diverse factoren die invloed hebben op de actieradius. Daarom is het lastig om precies te zeggen hoe ver jij met je e-bike kunt fietsen. Denk hierbij aan:

  • gewicht: totaalgewicht van de fiets inclusief jou
  • weerstand: afhankelijk van o.a. bandenspanning, windkracht en versnelling
  • schakelgedrag: vergelijkbaar met de auto
  • rijprogramma: wel of geen besparend programma
  • mate van ondersteuning, weersomstandigheden en heuvelachtig terrein
Bereken hoe ver jij ongeveer kunt fietsen met de e-bike actieradius-calculator. 

Zo verleng je de levensduur van de accu

  • Rijd de accu nooit helemaal leeg en laad deze na iedere rit op, dat verbetert de levensduur aanzienlijk.
  • Laat de fiets niet te lang ongebruikt stil staan. Als je een accu niet gebruikt en ook niet laadt, gaan de prestaties snel achteruit.
  • Volg altijd de instructies van de fabrikant, ook wat betreft de temperatuur. Een accu mag nooit te koud (onder de 5) of te warm (boven de 40) worden.
accu wisselen elektrische fietsen
accu elektrische fietsen

Hulp nodig bij het uitzoeken van een elektrische fiets? Vul de online e-bike keuzehulp in of kom even langs in de winkel, dan kun je gelijk een aantal demo-fietsen uitproberen. Ervaar de verschillende systemen en motoren zelf!

Elektrische KOGA fietsen

Wij verkopen al jaren elektrische fietsen van KOGA en kunnen met zekerheid zeggen dat de fietsen van hoge kwaliteit zijn. KOGA schenkt veel aandacht aan comfort en design. Daarom zijn de fietsen niet alleen heel goed, maar zien ze er ook stijlvol uit. De fietsen worden met de hand gebouwd en bij ons afgeleverd in de winkel. Tevens kun je een EzyRider garantieplan afsluiten voor 5 jaar onbezorgd fietsplezier. 

KOGA E-Nova

elektrische fietsen KOGA E-Nova
De E-Nova biedt veel comfort, zowel in gebruik als in onderhoud. De comfortabele zithouding, betrouwbare Bosch middenmotor en de onderhoudsarme naafversnelling maken de ideale combinatie voor iedere fietstocht.

KOGA E-Tour

Koga E-Tour

Stad of platteland, korte of lange rit. Met de comfortabele E-Tour kom je op je gemak op de plaats van bestemming. De geruisloze ION achterwielmotor geeft jou een krachtige en soepele trapondersteuning in alle omstandigheden.

KOGA
Klik hier voor de complete KOGA collectie

Fiets zorgeloos op jouw KOGA e-bike

EzyRider garantieplan

Met het EzyRider garantieplan wordt elektrisch fietsen nu wel heel zorgeloos. EzyRider biedt je namelijk vijf jaar volledige garantie op je nieuwe e-bike, óók op de accu, motor en display. Dat betekent vijf jaar lang onbezorgd fietsen zonder onvoorziene kosten! 

Vijf jaar volledige garantie

Op slijtagedelen na, vallen alle mechanische en elektrische onderdelen van je e-bike onder het EzyRider garantieplan (lees hier wat slijtagedelen zijn). Is een onderdeel van je e-bike kapot gegaan door een materiaal- of constructiefout? Geen zorgen, dit wordt kosteloos gerepareerd. Dit geldt ook voor belangrijke, dure onderdelen als de accu, motor en display.

Onderhoud

Om het garantieplan in stand te houden, is het van belang om je e-bike goed te onderhouden. Bied jouw e-bike daarom ieder jaar, of iedere 4.000 kilometer (wat zich eerder voordoet) voor regulier onderhoud bij ons aan. Wij voorzien jouw KOGA van een snelle, vakkundige onderhoudsbeurt.

Maak je KOGA af met KOGA accessoires

Ben je op zoek naar één of meerdere fietstassen voor jouw KOGA fiets? Bekijk ons assortiment voor stijlvolle KOGA fietstassen. Zowel optisch als kwalitatief een perfecte match met de fiets.

Elektrische Multicycle fietsen

Een soepele rijervaring op een prachtig afgewerkte e-bike. Ergonomisch en comfortabel. Nederlandse kwaliteit. Dat is Multicycle bij uitstek. Met een mooie collectie stijlvolle e-bikes en toerfietsen vormt Multicycle een waardevolle aanvulling.

Multicycle Noble EM

Door zijn aluminium butted frame met onzichtbare lasnaden is deze toerfiets extra licht en sterk. Dit maakt het een perfecte fiets voor zowel de vrijetijdsbesteding als het woon-werkverkeer. De Noble is voorzien van de betrouwbare Shimano Nexus 8 naafversnelling, een Brose middenmotor en een 518 Wh accu.

Multicycle Voyage EM

De Voyage is een premium toerfiets die er niet alleen prachtig uitziet, maar ook ontzettend betrouwbaar is. Door het aluminium butted frame is deze fiets extra licht én sterk. De Voyage is uitgerust met de Shimano Alfine 8 naafversnelling. Tevens beschikt de fiets over een krachtige Brose middenmotor en 518 Wh accu.

Klik hier voor de complete Multicycle collectie

Bekijk ook onze andere fietsen

Elektrische fietsen

Een elektrische fiets is naast een moderne, hippe fiets ook een hulpmiddel om jouw fietstochten een stuk gemakkelijker te maken. Ideaal voor het afleggen van middellange tot lange afstanden. Je hoeft niet veel kracht te zetten bij het trappen en bent daardoor minder snel moe. Kom bij ons langs voor een proefrit en ervaar zelf de voordelen van elektrisch fietsen.

Wij hebben een aantal demo-fietsen met verschillende (aandrijf)systemen voor je klaar staan. Probeer een elektrische fiets van KOGA, Pegasus en/of Bulls en kom erachter welk systeem het best bij jou past!

Keuzes bij de aanschaf van een elektrische fiets

Bij een e-bike heb je zoveel opties dat het je wellicht duizelt. Je kunt kiezen uit het type ondersteuning: een trapkrachtsensor of rotatiesensor, het aandrijfsysteem: Bosch, ION of Brose, de motorpositie: voorwielmotor, middenmoter en achterwielmotor, locatie van de accu: het frame of de bagagedrager en de actieradius: 500, 600 of 650 Wh. En daar komen nog het zadel, fietssloten en andere accessoires bij. Het voordeel is dat je dankzij al deze opties een fiets uit kunt kiezen die het beste bij jouw wensen en portemonnee past. Wil je graag meer uitleg over de verschillende mogelijkheden? Neem dan contact met ons op! Wij denken graag met je mee. Of maak gebruik van de online keuzehulp.

Misschien nog wel de belangrijkste vraag: wat is mijn framemaat?

De juiste maat zorgt ervoor dat je zo comfortabel mogelijk op je fiets zit. Op onze website vind je alles over een fiets op maat. Weet je niet wat jouw framemaat is en hoe je jouw stuur en zadel het best af kunt stellen? Vraag dan een Body Scanning CRM bij ons aan. Twijfel je nog over het juiste zadel? Dan kun je natuurlijk ook altijd een zadelmeting laten uitvoeren bij ons in de winkel!

Wat is onmisbaar bij een elektrische fiets?

E-bikes worden helaas vaak gestolen, omdat deze zeer gewild zijn en vanwege de kostbare onderdelen. Goede sloten om je fiets te beschermen kunnen daarom geen kwaad. Denk aan een vast AXA fietsslot, maar ook een extra slot om jouw fiets vast te maken aan een rek, boom of lantaarnpaal. Kettingsloten, vouwsloten en kabelsloten zijn slechts enkele voorbeelden. Bekijk ons complete assortiment sloten hier. Wil je jouw fiets nog beter beschermen tegen diefstal en ook tegen schade? Sluit dan een fietsverzekering bij ons af: een ENRA fietsverzekering of Kingpolis fietsverzekering.

Accessoires maken je fiets helemaal af. Je kunt onder andere kiezen uit fietstassen van KOGA, Fastrider, Ortlieb of Basil. Ga voor sportief, kleurrijk of juist zakelijk. Een dubbele fietstas of een enkele fietstas, bij ons vind je een ruim assortiment aan fietstassen. Bovendien kun je bij ons terecht voor fietsbellen en fietsverlichting, maar ook voor waterafstotende fietskleding.

Ga je binnenkort een dagje of weekendje weg en neem je graag de fiets mee? Maak dan gebruik van een fietsendrager. Zo neem je eenvoudig één of meerdere fietsen mee achterop je auto. Wij verhuren fietsendragers van Uebler en Cykell